Igår efter jobb tog vi en lite längre promenad med hundarna, man får passa på när det inte regnar. Jag tog med en plastkasse ifall vi skulle råka hitta lite svamp. Jag hade sett några strävsoppar som nog var lagom att plocka nu, men sen råkar man ju kika lite mer och hittar lite annat också... vi hittade en halv kasse full, nästan. Strävsoppar, slemsoppar, kantareller, vårtig röksvamp samt blodriska! Jag tänkte försöka gå ut en runda till denna veckan, då utan hundar, för att se om jag hittar svamp på lite andra ställen också.
Nu är det höst! Fram till och med förra veckan kändes det som sensommar, jag gick i sandaler, det var 17-18 grader varmt mitt på dagen, men nu, denna veckan, är det gråmulet, regnigt och kyligt. Dags att få till en lucka till hundhuset så vi kan börja ha värme i det.
Tyvärr har det regnat lite väl mycket nu, vi skulle gärna ha lite uppehåll ett tag. I söndags plockade vi en del svamp under vår rastrunda med hundarna, jag var alltså inte ute efter svamp, men kunde naturligtvis inte låta bli att ta när jag hittade. Björk- och aspsopp blev det. En av dem hittades på gräsmattan under björken rakt framför altanen. Om vädret bara kunde hålla sig lite mindre blött så ska jag gå ut och leta svamp i veckan och helgen! Det är så roligt att ha svamp i frysen samt att ha en rejäl hög med torkad svamp att smula i grytor, såser etc. Det finns så gott om svamp, det känns bra att ta till vara lite av all den naturens rikedom som finns.
Tyvärr märker jag att det inte finns så många höstblommande växter i trädgården. Just nu är det mest grönt, med lite inslag av gula blommor samt några gula löv här och där. Lite mer höstblommande växter måste jag plantera; höstaster, höstanemon (helst både rosa och vit), rudbeckia, gullris, nån buske med fina höstfärger. Fick skott av rönnsumak från min mor när vi var där i helgen. Tänkte sätta dem i slänten ner mot vägen, så småningom kommer de att bidra till att vindskydda trädgården. Jag är lite förvånad att rododendronen tog sig så pass väl, egentligen ska de inte trivas i för blåsiga lägen - och där jag har planterat dem är det verkligen blåsigt. Nåja, de verkar växa och frodas. Får se till att vattna dem ordentligt i höst om det inte fortsätter att regna så mycket.
Jag funderar lite på hur vi ska övervintra de dammväxter vi har. Hur näckrosen ska övervintras vet jag, men resten då? Vi måste ju tömma vår damm över vintern eftersom den läcker, tömmer vi inte den kommer den ändå att tömma sig själv, så att säga. Även om den inte hade läckt undrar jag om den verkligen är djup nog för att växterna ska klara av att övervintra? Den är inte mer än max. 30 cm på djupaste stället... Nåja, nästa år ska vi göra om den, då är väl frågan om vi inte ska ta och göra den djupare i den del som inte består av "berg i dagen". Vi får väl se vad vi hinner och orkar. Klart är i alla fall att vi måste lägga ny dammduk, i år har vi blivit tvungna att fylla på dammen nästan varje dag, den läcker rejält och tömmer sig nästan helt.
Martins senaste fundering var om man kunde göra en damm längs med altanen, med små broar över vid trappstegen. Inte så dum idé, då skulle man ju se vattnet från altanen, vilket man idag inte gör med de befintliga dammarna, eftersom det är en måbärshäck mellan. Dock vill vi inte ta ner häcken eftersom den ger en hel del både insyns- och vindskydd. Det kommer nog att bli en hel del planering under vintern.
Förra helgen tömde jag varmkomposten och flyttade över innehållet till den öppna komposten, utom det översta lagret som ännu inte var ordentligt nerbrutet. Lite av den fina myllan i botten fick också vara kvar, för att hålla igång nedbrytningsprocessen och inte behöva börja om på nytt igen. Den öppna komposten ser fin ut. Den kommer att ge fin jord till land och rabatter nästa år. Det behövs - trädgårdslandet nere vid parkeringen har mycket dålig jord, det märktes på skördarna. Det blir bättre nästa år.